OOSTERSE TUIN VAN HOVENIERSBEDRIJF BOUWHUIS EN TUIN

                                             "ontdek wat wij u bieden"

Creatief Maatwerk

info@bouwhuisentuin.com

06-214 06 142


JAPANSE KIJKTUIN



Tsuboniwa:


Letterlijk vertaald uit het Japans betekent deze term stadstuin. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een thema in Japanse kijktuin cultuur die zich bij uitstek leent voor de wat kleinere ruimten. Dit onderwerp is een relatief jong begrip in de Japanse tuin en ontstond toen in Japan meer en meer steden kwamen. Men wilde naast de grote parkachtige tuinen bij paleizen ook rondom eigen woningen Japanse tuinen realiseren. Voor meer informatie over het creeëren van een Japanse tuin neemt u dan contact op met het Hoveniersbedrijf Bouwhuis en Tuin.

Klikt u hier voor foto's

 


Kare san sui:


De Japanse droge tuin ( kare san sui )

In de Japanse tuin kunst is de zentuin ook wel droge tuin of kare san sui genoemd een veel gebruikt thema. Hier wordt door grindstroken water nagebootst. Met op de juiste wijze geplaatste stenen welke de indruk opwekken van eilanden in deze wateren. De Japanse tuin leent zich bij uitstek voor het toepassen van deze droge tuin samen met enkele groene elementen als een den of bijvoorbeeld Japanse azalea's in karikomi gesnoeid of enkele vormbomen ook wel niwaki genoemd of bonsai om van te genieten. De Japanse tuin hoort eigenlijk een gevoel op te roepen waarbij je weg kunt dromen en wat de fantasie stimuleert, zoals soms bij een schilderij gebeurt.

Klikt u hier voor meer informatie Zentuin




Waarom wordt met een vlakte van granietkiezel water weergegeven als je daar ook echt water kan aanleggen?

Het is het verschil tussen een paard en een schilderij van een paard. De laatstgenoemde is slechts verf; onze fantasie

maakt dat we het als paard zien en als de kunstenaar het goed geschilderd heeft zien we bij betere beschouwing steeds meer;

vitaliteit, kracht, beweging, onze fantasie krijgt de vrije loop.... wellicht dromen we van de steppe waar dit wilde paard thuishoort.

Zo is het ook als we ons voorstellen dat de kiezelvlakte water is, het wordt een meer, een zee.

De stenen worden rotsen, de rotsen bergen, de gemarmerde steen tussen het grijs graniet wordt plotseling een waterval....

als we ons ervoor openen, als we de japanse kijktuin begrijpen.